Fakta er at ingen av dem kommer til å sende deg en melding engang, fordi de ikke eksisterer.

I følge en beskjed som sendes på Facebook som i 2017 sirkulerte på svensk (og som etter hvert ble oversatt til norsk) skal du ikke akseptere noe i meldinger fra en som heter Fabrizio Brambilla. Han skal ha et profilbilde sammen med en hund. Hvis du aksepterer meldingen fra han, så kommer kontoen din visstnok til å bli hacket, og hvis en av vennene dine aksepterer noe fra han, så kommer du også til å bli hacket.

I noen sekunder sitter du og tenker litt på om du skal sende dette videre, for det høres jo litt rart ut at noen skal greie å hacke kontoen din bare med å sende deg en melding, ikke sant? Men så sender du videre likevel, fordi ”det kan jo ikke skade”. Sånn i tilfelle at det faktisk muligens kan være sant?

Scenarioet som blir presentert i meldingen er faktisk teknisk umulig. Det finnes så klart mange ulike måter å hacke en konto på, men det skjer ingen ting så lenge du ikke kommuniserer med vedkommende som sender deg melding, og ikke gir fra deg sensitiv informasjon (passord, kredittkortnummer mm). Du kan også bli lurt til å klikke på linker og installere det som kalles ”malware” slik at hackeren får tilgang til innholdet på maskina di, men da må du aktivt trykke på linker og godta å installere programmer. Selv ikke den smarteste hacker greier å komme seg inn på kontoen din bare med å sende deg ei melding (eller legge deg til som venn).

Sist slike meldinger vandret rundt på Facebook var det  ”Jayden K. Smith”  eller ” Anwar Jitou” som skulle hacke kontoen din. I august 2017 var det “Fabrizio Brambilla”. Og nå i 2018 er det “Magnus Falkerup” fra Skåne som visstnok skal hacke deg.

Det viktigste du gjør når du får sånne meldinger er å IKKE sende videre. Å sende tullemeldinger videre hjelper ingen. Faktisk så kan det jo hende at noen heter akkurat det navnet det henvises til i meldingen, fordi en eller annen ”moroklump” endrer navnet fra det det opprinnelig var og setter inn navnet til noen h*n ikke liker eller har lyst til å spille et puss. Da kan det hende at man ødelegger uskyldige mennesker sine liv hvis man sender slikt videre. Folk som heter det samme som de det advares mot i meldinger risikerer å få masse hatmeldinger fra folk som tror at de driver og hacker kontoene til folk.

Det kan få slike konsekvenser:

Hentet fra kommentarfeltet hos en av de falske profilene på Facebook. https://www.facebook.com/Fabrizio-Brambilla-Hacker-302572993540787/

Eller så kan man se at folk oppretter en falsk FB-profil bare for å more seg selv eller andre med det, og slik oppnår å få blest om seg selv. Den siste uka har det poppet opp 4 slike profiler på Facebook, og folk har gått fem på, og driver og sender hatmeldinger til dem, som den personen bak den falske profilen i sin tur legger ut for å forlyste andre.

Her er fire helt tydelig falske brukerkontoer laget for å erte på seg folk som tror det er en ekte hacker som står bak.

 

 

 

Her er ordlyden fra den meldingen jeg fikk i dag:
”Vänligen meddela alla kontakter i din budbärarlista att inte acceptera något från Fabrizio Brambilla. Han har ett foto med en hund. Han är en hacker och har systemet kopplat till ditt messanger-konto. Om en av dina kontakter accepterar det kommer du också att hackas, så se till att alla dina vänner vet det. Tack. Vidarebefordrad som mottagen. Håll fingret nedåt på meddelandet. I botten i mitten kommer det att säga framåt. Hit det och klicka sedan på namnen på dem i din lista och det skickar till dem.”

Min bønn til dere som får slike meldinger:
Før dere sender videre: google navnet til den som visstnok kommer til å hacke deg, og sjekk om navnet er nevnt i forbindelse med en ”hoax”, siden slike spøker som oftest blir avslørt og publisert tidligere av engelskspråklige nettsider enn av norske.

Det skal så lite til for å begrense sånne kjedebrev, så bruk Google og sjekk før du sender videre. Ok?

Denne bloggposten ble føst publisert i august 2017. Den er oppdatert i desember 2018.

Post photo by Markus Petritz on Unsplash

Share: