Det er mange som i det siste ukritisk har delt inspirerende sitater og kostholdsråd fra en fyr som kaller seg David Avocado Wolfe på Facebook. Til å begynne med var det stort sett bare vennene mine som var ”høy på superfoood-trenden” som delte poster av han, men etter hvert er det stadig flere av vennene mine som deler, og som ikke har peiling på hvem fyren er, og hva han egentlig står for. Derfor har jeg viet dagens bloggpost til Hr. Wolfe for å klargjøre et par-tolv ting om han.

Wolfe er en amerikansk forretningsmann og forfatter. Han er kjent for å promotere ”raw food”- kosthold, alternativ medisin, og ikke minst konspirasjonsteorier. I tillegg er han tilhenger av ”flat-jord”-teorien og mener at sopp kan kommunisere med månen. Dette alene burde være mer enn nok til å skremme alle fra å dele det han poster på nettsiden sin og Facebook, men det er det tydeligvis ikke, fordi folk flest aner ikke hva denne fyren egentlig står for. De deler bare ukritisk koselige og inspirerende sitater (fra andre enn Wolfe- han er så lite oppfinnsom at han deler sitater fra andre i stedet for å finne på noe selv) som er skrevet inn i koselige bilder av regnbuer, solnedganger og kaniner, og mener at det må være helt greit.

Litt mer om denne Wolfe som nå sakte men sikkert vinner norske svigermødres hjerter ett etter ett:
  • Wolfe har en nettbutik der han selger ekstrakt av hjortegevir på sprayflaske, og hevder at dette kan føre til levitasjon (at man ”flyr” over bakken, og at den har en “androgenisk kraft”.
  • Han hevder at sopp har ”avansert intelligens” og til og med bevissthet. Han mener at soppens sporer leviterer fra jorden og prøver å komme seg til solens indre. Han mener at soppsporer opprinnelig kom fra planeter langt borte, og at de ble ”båret av kosmiske vinder” eller meteorer inn i jordens atmosfære. Sopp som vokser i trær skal visstnok ha en medisinsk effekt.
  • Han mener at vaksiner er farlige og at de mest sannsynlig ikke virker.
  • Ikke bare mener han at jorda er flat, men han mener i tillegg at gravitasjon er en bløff. Han mener også så klart at ”chemitrails” eksisterer.
  • Han mener at kakao er en av de mange typene ”supermat” som finnes, og selger særdeles dyr sjokolade i nettbutikken sin, i tillegg til alt det andre rare han selger.
  • Han mener at folk med kreft skal ta kosttilskudd i stedet for å la seg behandle av helsevesenet.
  • Han mener at en diett basert på rå plantemat er det beste for kroppen, og at det har en ”detox”-effekt, men det finnes dessverre ingen vitenskapelige beviser for at rå plantemat er bedre for kroppen enn annen mat.
  • I nettbutikken hans kan man få kjøpt tørket sopp-pulver (250 gram) til en pris på litt under tusenlappen. Hvis du skal ha 750 gram av stoffet, må du punge ut med ca 2500 kr. Hvis du skal handle ekstrakt av hjortegevir må du punge ut med ca 700 kroner for 60ml.

I en gruppe jeg er medlem av på FB (der det ikke er lov å anbefale medisinering eller endring av kosthold til gruppemedlemmer) er det flere ganger blitt postet artikler og inspirerende sitater skrevet av Wolfe, som omhandler både helseråd og kostholdsråd. En av begrunnelsene til dama som postet dette sist gang var at ”han hadde vært med i et av programmene til Oprah!”  Som om det var et kvalitetsstempel.

Da jeg kommenterte at når hun postet slike kostholdsråd, så ble det som en reklame for alt det fyren driver med, og at hun derfor bidrar til å legitimere alt det Wolfe gjør, ble hun forbanna og mente at det måtte gå an å poste en artikkel om hva som gjør at man kan kurere stoffskiftesykdom bare ved å endre på kostholdet sitt, uten å bli tatt til inntekt for å støtte alt det fyren står for. For å statuere et eksempel skrev jeg noe lignende som ”hvis jeg hadde postet kakeoppskriftene til Hitler og Göhring her inne, tror du at folk ville tro at jeg ikke promoterte budskapet deres i samme slengen?” Da ble tråden slettet. Kanskje like greit, men det er faktisk ikke ålreit å poste ”kostholdsråd” fra en gærning som mener at vaksiner er en bløff, at sopp kan kommunisere med månen, at hjortegevirekstrakt hjelper mot det meste, samt at kreftsyke skal medisinere seg selv med kosttilskudd (garantert noe av alt det rare han selger i nettbutikken sin) i stedet for å få behandling gjennom helsevesenet.

For eksempel, i en av de mest delte ”artiklene” hans, så hevder han at eplecidereddik kan løse opp nyrestein og senke glukosenivået hos diabetikere. Her ser vi hvordan han har tatt en liten sannhet og gjort det om til “kostholds-bullshit”. Det er fakta at eplesidereddik kan utsette en blodsukkerstigning etter inntak av raske karbohydrater, men etter to timer vil kroppen likevel få glukosebelastningen til det fulle, og blodsukkeret vil stige like mye. Slike små ”artikler” eller “memes” er IKKE medisinske nyheter, så vær så snill å IKKE kutt ut insulinen deres, folkens!

Siden Wolfe er så glad i epleciderddik, har han også uttalt at den gjør mageinnholdet alkalisk. Enhver som har hatt litt glede av elementær kjemi på ungdomsskolen eller videregående vet at et stoff som er ”alkalisk” sånn rent kjemisk er en base. Eddik er syre; og det motsatte av alkalisk/ basisk. Det er altså stort sett bare tøys og fanteri Wolfe kommer med, selv om at han titulerer seg med flere universitetsgrader innen helserelaterte fag. Disse er forsøkt etterprøvet, men så langt er det ingen universiteter i USA (av de han har påstått å ha studert ved) som vil bekrefte at han har vært student, annet en et par stykker, der han skal ha tatt noen åpne kurs, men aldri har avlagt eksamen.

Folk skjønner altså ikke at ved å poste små hyggelige ordtak og ”uskyldige kostholdsråd” så legitimerer de det Wolfe både står for, og det han selger. De skjønner at jeg legitimerer Hitler sin ideologi ved å poste kakeoppskriftene hans (slik som med eksempelet mitt), men de skjønner altså ikke det med de koselige Facebookinnleggene hans. Men det gjør jo Wolfe. Fyren er jo smart!

Det er jo derfor han poster slike koselige ”memes”. De er det vi på godt norsk kaller ”klikkhoreri”.  Han lager disse for å få folk til å dele dem og sørge for at navnet hans blir kjent, og siden folk gjerne klikker seg videre inn på facebooksida hans, så kommer de kanskje også videre inn på hjemmesida hans, der det ligger masse artikler han har skrevet om livsstil og helse. Disse artiklene er for øvrig et sammensurium av det hans egne syke hjerne har produsert, det noen andres syke hjerner har produsert iblandet en liten dose fakta, for å få det til å virke sant.

Til slutt har jeg en oppfordring. Denne oppfordringen går ikke bare til de som deler det Wolfe produserer, men også alt det andre som ukritisk postes på Facebook. Den består av kun ett ord: faktasjekk, faktasjekk, faktasjekk. Dette ordet kan man nemlig ikke påminnes for ofte.

Noen enkle regler for faktasjekk:
 Hvem har skrevet det du tenker å poste?
 Er det en pålitelig kilde?
 Er det flere som mener det samme?
 Finnes det forskning på det du promoterer ved å dele det du tenker å dele?
 Finnes det kritikere?
 Hva slags folk er de? Er de forskere og leger, så er saken egentlig ganske grei, er den ikke?
 Hvis kritikerne er folk som har gått ”livets har(d)e skole”, er vel også saken grei?

Det finnes dessverre lite om Wolfe på norsk, men jeg anbefaler følgende lesestoff om han, hvis du er noenlunde bevandret i det engelske språkuniverset:

http://scienceblogs.com/insolence/2015/05/28/how-is-it-that-ive-never-heard-of-david-avocado-wolfe-before/

http://whatculture.com/science/7-hilariously-batsht-things-david-avocado-wolfe-believes?page=2

Photo by Katie Smith on Unsplash
Share: