Alle middagene listet opp under finner du nesten fiks ferdig i butikken eller så finnes utallige oppskrifter på nett. Husk at det aller lureste du kan gjøre er å planlegge ukas middager og handle inn til dem helgen før. Dra heller en ekstra tur i butikken for å kjøpe de få tingene du mangler i stedet for å handle hver dag. Da blir det mye annet ekstra med i handlekurven, og maten blir enda dyrere. Husk også at butikkens egne merkevarer er veldig billige, og som regel helt ålreit å spise. Har du fryser, er det kjempelurt å handle når ting er på tilbud og fryse dem ned til senere.

1. Hjemmelaget blomkålsuppe.

Alt du trenger for å lage den enkleste varianten er en blomkål, en liten løk, litt buljong og 2 dl melk, samt litt krydder som du sannsynligvis allerede har i skapet. Jeg bruker å lage en variant av den som man finner på Matprat men jeg bruker ikke bacon som tilbehør.

2. Fiskegrateng

Alle kjedene har sin egen merkevare-fiskegrateng til rundt en tier i frysedisken. Kok en potet og en gulrot til, hvis du vil ha middag over to dager. Finnes muligens ikke billigere middag, med mindre du synes spagetti eller nudler med ketsjup er knall.

3. Posesuppe som “pimpes opp” med alskens stæsj.

F.eks tomatsuppe eller spinatsuppe med egg, eller fiskesuppe med crabsticks. Prøv deg frem og lag dine egne favoritter. Ha også gjerne brød ved siden av.

4. Taco i stekeovnen

Det eneste du trenger her er litt grønnsaker som du kan lage en salat av (de har du kanskje allerede i kjøleskapet), samt en pakke kjøttdeig og en pakke av butikkens egen merkevare-tacopakke som koster 6-8 kroner, avhengig av hvor du kjøper den. Fordel den stekte kjøttdeigen i bunnen av en ildfast form, knus tacoskjellene og strø dem oppå, og dryss over med ost. Serveres med salat, tacosausen fra pakken og evt. rømme hvis du øsker det.

5. Ovnsbakt laks

Kjøp en 4-pakning med laksefilet. Frys ned de tre du ikke trenger. Lag en foliepakke med laksen som krydres på valgfri måte, sammen med de grønnsakene du liker best. Husk å kutte grønnsakene i tynne skiver/ strimler, slik at de blir møre samtidig med at fisken er ferdig. Bak i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter.

6. Risengrynsgrøt.

Dette kan du kjøpe ferdig tilberedt fra fjordland eller Toro, eller lage selv ut fra oppskriften på pakken. Havregrøt er også godt, næringsrikt og mettende, men jeg foretrekker å heller spise det som frokst eller lunsj.

7. Kjøttboller i tomatsaus med ris eller pasta som tilbehør

Koster rundt 30 kroner for en pakke kjøttboller i disken hos Coopen (spanske eller italienske). Kjøp et glass av butikkens egen merkevare (f.eks, X-tra) og kok opp spaghetti, annen pasta eller ris som tilbehør. Frys ned halvparten av bollene til neste runde, eller lag av hele pakken og ha dem til middag også neste dag. De blir veldig gode når de har ligget i pastasausen i kjøleskapet i et døgn. Du kan også lage egne kjøttboller til denne retten. Blir nok ikke dyrere enn å kjøpe dem ferdig.

8. Pannekaker med suppe

Lag pannekaker til middag! Ikke den sunneste retten, men med en grønnsakssuppe ved siden av (f.eks. ertesuppe), blir det en god og mettende middag.

9. Karbonade på brødskive med speilegg og ertestuing

Denne gamle klassikeren kommer man ikke utenom. Karbonader koster ikke skjorta, og kjøper du av den riktige sorten, er det ganske bra med kjøttinnhold i dem. Smør på en brødskive, hiv karbisen oppå og dekk det hele med et egg eller to. Hvis du føler deg litt ekstra «husmoraktig», så lager du en meget god ertestuing av en halv pose erter, vann og buljong.

10.  Tante Grusoms tykke kyllingsuppe!

Rosinen i pølsa inneholder en komplett oppskrift på en fantastisk god suppe som det enda går gjetord om blant de som nå starter i 10.klasse, og som hadde meg som lærer i mat og helse da de var på 6.trinn. Følg oppskriften og du vil kunne briljere med en hjemmelaget suppe som alle vil ønske å få servert igjen og igjen! Hvis du lager denne til deg selv, har du til 3 middager (eller to middager og en lunsj). Den er også billig å lage hvis du venter middagsgjester. Hvis du serverer denne med brød til (f.eks hvitløksbaguetter av butikkenes eget utvalg til 10 kroner) har du middag til minst 4 personer.

Tante Grusoms tykke kyllingsuppe

2 ss olivenolje

1 liten løk

1 stor gulrot

1 stor potet

1 boks hermetiske tomater + vann som fylles opp i boksen

1 buljongternin

1 pk kyllingkjøttdeig

Tørket persille

Salt

Pepper

1,5 dl matfløte

 

Slik gjør du:

  1. Kutt løken i småbiter og fres den kort i en kasserolle sammen med oliven.

  2. Ha oppi boksen med tomater, samt like mye vann som boksen rommer og buljongen. La surre en stund.

  3. Kutt opp potet og gulrot i passe små biter og ha oppi gryta (gulrøttene kuttes litt mindre enn poteten, fordi de trenger lengre tid på å bli møre når de kokes). La de koke på svak varme i 10-15 minutter.

  4. Ha oppi kyllingkjøttdeigen og hakk den i småbiter med sleiven du rører med. La småputre i 10 minutter.

  5. Kjenn om grønnsakene begynner å bli møre. Hvis de trenger litt lengre tid, kan suppen gjerne putre videre en stund.

  6. Når grønnsakene er møre nok, har du oppi matfløten, litt krydder og gir suppa et oppkok, og vips så er den ferdig!

Vel bekomme!

 

Bilde av Toa HeftibaUnsplash

 

Share: